Afbeelding
Ad Timmers

Judokampioen Claudia Zwiers verrast met gouden medaille op Kennemer Sporthal

Overig

HAARLEM Judokampioen Claudia Zwiers, in het dagelijks leven werkzaam bij de politie in Haarlem, werd dinsdag 2 augustus bij de Kennemer Sporthal geëerd voor het behalen van een gouden medaille bij de Wereldspelen voor politie-, brandweer- en douanepersoneel in Rotterdam. De Haarlemse behaalde deze plak vorig weekend. Reden genoeg om haar portret dat op de sporthal hangt ook te voorzien van een gouden medaille. 

De 48-jarige Zwiers hangt met haar portret op de sporthal tussen andere Haarlemse sportlegendes, zoals Pim Mulier en Jacques van Egmond. Hoewel haar naam zeker niet iedere Haarlemmer bekend in de oren zal klinken, heeft ze een behoorlijke staat van dienst op sportgebied. Claudia Antoinette Zwiers, zoals ze voluit heet, vertegenwoordigde Nederland tweemaal bij de Olympische Spelen: in 1996 en 2004. Zij was een pupil van Cor van der Geest. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1996 won Zwiers een bronzen medaille in de klasse tot 66 kilo. Toen ze in 2009 een punt achter haar sportcarrière zette, kon ze zich bogen op één gouden en vijf bronzen EK medailles. Ook heeft ze dertien Nederlandse titels, een recordaantal. 

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling van Zwiers, die bij de politie werkt als docent integrale beroepsvaardigheidstraining, om aan de Wereldspelen mee te doen, maar na een overleg met presentatrice Ellie Lust besloot ze zich toch aan te melden. Omdat ze alleen nog recreatief judode bij Kenamju moest er flink hard getraind worden. Dat deed ze opvallend genoeg ook dit keer met haar oude coach Cor van der Geest, inmiddels 77 jaar oud. Na intensief trainen was ze helemaal klaar voor de spelen, waar ze een bijzonder goed resultaat neerzette. Zwiers won alle vier haar partijen met een ippon. Wel had ze na afloop wat last van haar schouder.

Bij het onthullen van de gouden medaille op Zwiers’ portret op de Kennemer Sporthal was, naast een verraste Zwiers en een groot aantal collega’s, ook burgemeester Jos Wienen aanwezig. Aan de Wereldspelen in Rotterdam deden zo’n 10.000 sporters mee in zestig verschillende sporten. 

Afbeelding
advertentie
advertentie