Afbeelding
Archief BDUmedia

KNVB komt met plan voor corona-proof voetballandschap

Voetbal

HAARLEM Voetbalbond KNVB komt volgende week met een Plan B, een corona-proof voetballandschap. Dat meldt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee in zijn column op de website van de KNVB.

“Het is tijd voor duidelijkheid en een nieuw perspectief. Willen we de unieke Nederlandse sportinfrastructuur met het voetballandschap behouden, dan moet er snel een ander vooruitzicht geboden worden. Weer voetballen, zoals voetballen bedoeld is”, aldus Van der Zee. Overigens denkt hij dat er meer nodig is dan alleen het Plan B. “Daarnaast is er nog meer noodsteun nodig tot in ieder geval het einde van dit jaar.”

REK ERUIT Van der Zee noemt in zijn column dat de rek er uit is bij voetballend Nederland. “Het zal daarom niemand verbazen dat we bij de KNVB voor het eerst merken, dat ondanks het enorme aanpassingsvermogen, de rek eruit is bij verenigingen. Steeds vaker speelt de vraag: hoe gaan we onze leden behouden? Liet je tot en met de zomer je club niet in de steek, nu komen de opzeggingen binnen.”

FRUSTRATIE De KNVB-directeur heeft het verder over de dilemma’s en het onbegrip over bepaalde dingen. “Als ik voor mezelf spreek, zie ik de enorme dilemma’s waar het kabinet mee worstelt en begrijp ik dat we worden beperkt in onze mobiliteit om het aantal besmettingen terug te brengen. De onrust in de ziekenhuizen neemt met de dag toe. Strengere maatregelen waren daarom hard nodig. Toch mag je je vraagtekens plaatsen bij een aantal beslissingen die de amateursport onevenredig hard treffen. Het frustreert en demotiveert miljoenen buitensporters. Die snappen niet dat je binnen wel mag fitnessen met dertig personen, maar normaal trainen in de frisse buitenlucht er niet bij is. In plaats daarvan mag er alleen nog maar getraind worden in groepjes van vier personen.”

GEZELLIGHEID “Overigens begrijp ik ook hier het dilemma”, vervolgt Van der Zee. “Het kabinet weet dat sporten essentieel is voor de fysieke en mentale weerbaarheid. Geen overbodige luxe in deze pandemische tijd. En natuurlijk kun je wel gaan fitnessen of hardlopen, maar de meeste Nederlanders sporten liever in teamverband in de buitenlucht en snakken naar de gezelligheid op de club.”

advertentie
advertentie