De kunst bij het Ponderslaan is om het een rake klap de tegenstander van de balk af te slaan
De kunst bij het Ponderslaan is om het een rake klap de tegenstander van de balk af te slaan Henk van Ommeren

Waterspektakel in Spaarndam

Uit-cultuur/nieuws

SPAARNDAM Tijdens het traditionele Kolkfestival, dat zondag 7 juli voor de twintigste keer werd gehouden, viel de belangstelling in eerste instantie wat tegen. Veel mensen leken afgeschrikt te zijn door de weersvoorspellingen, maar toen de zon doorkwam werd het langzamerhand drukker.

Henk van Ommeren

Aan het begin van het festival wordt ieder jaar een oecumenische kerkdienst gehouden. Het thema van de dienst voor de ongeveer tachtig voornamelijk oudere mensen was deze keer 'Dank'. Een onderwerp waar de voorganger ds. Wim van der Schee uitgebreid op inging en wat ook terug kwam in de liedjes.

Het eerste wateronderdeel was de waterrun. Voor de 42 deelnemers tussen 8 en 14 jaar ongeveer twintig meter over een drijvende mat lopen en aan het einde een bel rinkelen. Gelukkig was de zon inmiddels doorgekomen en liep de temperatuur iets op. Volgens de 9-jarige Spaarndamse Yelima was het water wel wat koud: "Ik kreeg wel kippenvel, maar als je eenmaal door bent valt het wel mee. Ik wist wel de bel nog te bereiken." De 10-jarige Spaarndamse Sacha wist aardig snel bij de bel te komen: "Het water was nog niet eens zo koud. Dat werd het pas toen ik weer boven water kwam. Nu even wat warmer worden want ik ga straks nog slagboomhangen."

Na de waterrun volgde het Ponderslaan voor jongeren van 10 tot 14 jaar. Staande op een balk moesten de deelnemers met een redelijk zwaar kussen de tegenstander in het water slaan. Dit leidde regelmatig tot spectaculaire duiken in het water. Geen gevaar want leden van de duikvereniging OVH, met onder andere Piet Lammers zaten constant klaar om in te grijpen als het fout gaat: "Ik doe dit al ongeveer 25 jaar, zolang als ik in Spaarndam woon. Door de beschermende pakken is het voor ons minder koud als voor de kinderen." Het derde onderdeel was het slagboom hangen. Een onderdeel met een knipoog naar Spaarndamse Sofie die dit vorig jaar in werkelijkheid deed bij de slagbomen van de Grote Sluis. Als laatste onderdeel volgde het Nederlands kampioenschap Ponderslaan voor senioren. Het feest werd afgesloten met een kolkparty met dj Jeroen. 

[De winnaars van het Kolkfestival]

De winnaars bij het Kolkfestival ins Spaarndam zijn in de verschillende categorieën in gedeeld. Bij het Ponderslaan mag de winnaar zich het komende jaar tevens Nederlands kampioen noemen.

Waterrun meisjes: Fe van de Pol
Waterrun jongens: Dex van de Pol
Ponderslaan meisjes: Tessa van de Star
Ponderslaan jongens: Ronin Meesche
Slagboomhangen meisjes: Samantha Molenaar
Slagboomhangen jongens: Siem Wempe
Ponderslaan vrouwen: Cynthia Keijzer
Ponderslaan mannen: Chiel Wempe
Ponderslaan Veteranen: Danny

advertentie